Lähde ASSE vaihto-oppilaaksi Ranskaan

Ranskassa tulet huomaaman, että keskusteleminen ajanviettotapana keräävät yhteen ystävät ja perheenjäsenet! Paikalliset tapaavat café:ssa, missä keskustelemisesta tehdään taidetta. Ranskalaiset ovat ylpeitä perinteistään, kielestään ja kulttuuristaan. Maassa asuessasi opit nopeasti arvostamaan illallishetkiä – kärsivällisesti ja hienostuneesti valmistettua ruokaa, jota syödään nauttien-, keskusteluhetkiä, taidetta, musiikkia, elokuvia ja muotia. Samanaikaisesti voit matkustaa TGV:llä, maailman nopeimmalla junalla! Sinulla on mahdollisuus havainnoida teknologian vaikutusta Ranskaan nykypäivään.

Ranska on kuuluisa muodista, taiteesta, kirjallisuudesta, hyvästä ruosta ja juomista. Ranskan kulttuurilla ja historialla on ollut merkittävä vaikutus koko Eurooppaan. Ranskassa on jokaiselle jotakin, tutustu Ranskan pääkaupungin lukuisiin nähtävyyksiin: linnoihin, kirkkoihin ja museoihin. Vieraile myös muissa kuuluisissa kaupungeissa, kuten Lyonissa tai Bordeaux’ssa. Käy ostoksilla perinteisillä markkinoilla ja nauti kuppi kahvia viehättävässä katukahvilassa.
Ranskan ainutlaatuinen luonto antaa mahdollisuuden monille eri harrastuksille. Voit lasketella Ranskan lumisilla alpeilla, pyöräillä, surffata Ranskan Rivieralla tai ottaa aurinkoa hienoilla hiekkarannoilla.

Koulu

Kouluvuosi Ranskassa on syyskuun alusta kesäkuun loppuun. Koulua on keskimäärin 25 tuntia viikossa. Opiskelu on akateemista, niin kuin Suomessa. Oppiaineet ovat kutakuinkin samoja kuin meillä. Kouluissa todistukset jaetaan 3 kuukauden välein. Vanhemmat odottavat lastensa saavan koulusta hyviä arvosanoja. Ranskassa on jopa mahdollista käydä sama luokkaa uudelleen, mikäli arvosanat eivät ole tarpeeksi hyviä.

Tavat ja ruokailu

Ranskassa teitittely on merkki kunnioituksesta. Yleensä teititellään opettajia ja aikuisia, joita ei tunneta hyvin. Poskisuudelmat on yleisin tervehtimistapa tuttujen kesken. Ranskan ruokakulttuuri on maailmankuulua. Croissantit, erilaiset patongit ja juustot sekä makeat leivokset ovat tänäkin päivänä erittäin suosittuja ranskalaisten keskuudessa. Aamuisin ranskalaiset useimmiten juovat vain kupin kahvia ja syövät yhden leivän tai croissantin. Päivällä syödään kevyt lounas. Illallinen perheen kesken on päivän kohokohta. Ruokaa syödään kauan ja pöydässä keskustellaan päivän tapahtumista ja seuraavan päivän suunnitelmista. Ranskalaiset eivät yleensä syö välipaloja ruokailujen välissä. Useat ranskalaiset perheet menevät viikonloppuisin ravintolaan syömään.

Retket

Keväällä vaihto-oppilaille järjestetään viikon retki Ranskan Rivieralle. Retkellä käydään kuuluisissa kaupungeissa, kuten Nizzassa ja Monacossa. Pääset nauttimaan Etelä-Ranskan kuuluisista rannoista ja nähtävyyksistä. Retki on vapaaehtoinen eikä sisälly vaihto-oppilasohjelman hintaan.

Valmennus- ja kielileiri

Vaihto-oppilasvuoden hintaan sisältyy kahden päivän valmennuskurssi Pariisissa. Valmennuksen aikana tutustutaan myös Pariisiin kaupunkiin.

Voit myös vaihtoehtoisesti osallistua 9 päivää kestävälle kieli/valmennusleirille jolla opit käytännön ranskaa sekä tutustut ranskalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan. Oppitunnit päivittäin klo 9:30 – 17:00. Kurssin iltaohjelmaan kuuluu tutustumista Pariisin nähtävyyksiin ja yhdessäoloa muiden vaihtareiden kanssa useista eri maista!

Mikäli sinun ranskan kielen taitosi ovat heikot tai olet opiskellut kieltä alle 2-vuotta, on sinun osallistuttava pidemmälle kieli/valmennusleirille.

Leirin hintaan sisältyy lentokenttä- ja isäntäperhekuljetukset, majoitus täysihoidolla sekä paikallisia retkiä.

Lue tästä vaihto-oppilas hinnat 

Lue tästä  mitä hintaan sisältyy yleiset ehdot

Tutustu muihin Kohdemaihin tästä

Vaihto-oppilaskertomus

Viivi, Lagnieu Ranska

Pääsääntöisesti vaihto-oppilaskokemus on jotain aivan mahtavaa! Se ei ole mitään juhlaa joka päivä eikä mikään vuoden loma, vaan se on erilaista arkea, erilaisen kulttuurin keskellä, toisella kielellä. Moni lähtee esim. Yhdysvaltoihin kokeakseen sen High School-elämyksen, vaikka osaisivatkin jo englantia hyvin tai jopa sujuvasti, eikä siinä ole mitään väärää, loistava kokemus se on kuitenkin, mutta minulle ensisijaisena syynä oli ranskan kieli. Olin opiskellut seitsemän vuotta enkä kuitenkaan osannut puhua ranskaa, mitä nyt pari hassua lausetta, mutta nyt melkein kuuden kuukauden jälkeen ymmärrän ja puhun lähes sujuvasti, mikä on suuri ero siihen mistä lähdin liikkeelle.

Kokemus on avartanut maailmankuvaani enemmän ja ymmärrän myös kuinka loistava maa Suomi oikeasti on. Kylmistä ja pimeistä aamuista myöhästelevään julkiseen liikenteeseen ja kaikkea muuta mitä Suomesta aina moititaan (tai ei), kaikkea sitä kunnioitan ja ikävöin nyt. Aika ulkomailla kannattaa käyttää hyödyksi ja tehdä niin paljon kuin pystyy, koska sen jälkeen pääsee taas siihen tuttuun ja turvalliseen arkeen.

Jos siis vain löytyy intoa, rohkeutta ja tietysti rahaa, niin suosittelen lämpimästi lähtemään vaihto-oppilaaksi, vaikka edes 3 tai 5 kuukaudeksi, mutta voin sanoa kokemuksesta, että itse en ollut vielä valmis tuolloin palaamaan takaisin Suomeen. Jos jotkut miettivät Suomen lukiota ja kuinka sieltä jää vuoden jälkeen ja kaikki kaverit vaihtuvat ja muuta, niin voi miettiä kuinka hienon kokemuksen kanssa tulee takaisin ja mistä muut jäivät paitsi, koska tätä kokemusta ei helposti korvata.

Sinua varmasti askarruttaa monet kysymykset ennen kuin päätät lähteä ASSE vaihto-oppilaaksi.

Voit ottaa minuun yhteyttä spostilla silventola.viivi@gmail.com  ja kerron mielelläni lisää.

Salutations cordiales de France, Viivi