Lähde ASSE vaihto-oppilaaksi Kiinaan

Tiesitkö, että joka viides maapallon ihminen on kiinalainen? Se on maa, jonka historia ja kulttuuri ulottuu tuhansien vuosien taakse. Kiinalaiset ovat keksineet mm. paperinvalmistuksen, shakin, painotekniikan ja kompassin. Sano hyvästit haarukalle ja veitselle ja koe uudet maut syömäpuikoilla.

Yhden lukuvuoden aikana kiinalaisessa isäntäperheessä tutustut erilaiseen kulttuuriin, käyt kiinalaista lukiota ja opiskelet kiinankieltä. Näe Kiinan muuri, Kielletty Kaupunki ja Taivaan temppeli!

Perhe

Suurin osa isäntäperheistämme asuu Pekingin maakunnassa. ASSE Kiina tekee yhteistyötä monen paikallisen koulun kanssa ja hyvin usein isäntäperheinä on opettajaperheitä. Perheet asuvat kerrostaloissa ja on melko tavallista, että vaihto-oppilas saa oman huoneen.

Kiinalaiset isäntäperheet ovat paikallista keskiluokkaa ja erittäin kiinnostuneita kulttuurivaihdosta. Suurimmalla osalla isäntäperheistä on yli 10-vuotias lapsi, mutta on myös mahdollista, että isäntäperheenä toimii pariskunta jolla ei ole lapsia.

Perheenjäsenet ovat läheisiä keskenään ja viettävät paljon aikaa yhdessä. Tavallisesti perheet pyrkivät syömään yhteisen illallisen kello kuuden aikaan illalla. Sinunkin pitää vaihto-oppilaana olla tällöin paikalla, olethan perheenjäsen!

Vanhemmat seuraavat tarkoin lastensa, myös teini-ikäisten, tekemisiä. Kaupungille saat mennä, mutta kotiin pitää palata ajoissa. Täsmällisyys on tärkeätä Kiinassa ja sinunkin on aina oltava sovitusti paikalla.

Perheet ovat hyvin ystävällisiä ja todella tekevät kaikkensa, että vaihto-oppilas nauttisi olostaan Kiinassa.

Koulu

Kiinassa koulutus on tärkeällä sijalla ja monet vanhemmat käyttävät suurimman osan elannostaan lastensa koulutukseen. Keskiluokan parissa yksityiset koulut ovat suosittuja, samoin kuin yksityiset kieli- ja musiikkikoulut.

Useimmat vaihto-oppilaat sijoittuvat kaksikielisille luokille kouluissa. Jos vaihto-oppilas sijoittuu täysin kiinankieliselle luokalle, järjestää ASSE Kiina hänelle kiinankielen lisäopetusta yhden kuukauden ajan. Lisäopetusta järjestään 2 oppituntia viikossa neljän viikon ajan.

Koulut opettavat vaihto-oppilaille jonkin verran kiinankieltä mutta useimmiten koulut odottavat, että vaihto-oppilas käyttää suurimman osan ajastaan ensi alkuun kiinankielen opiskeluun, varsinkin niillä oppitunneilla, joilla hän ei pysty seuraamaan kiinankielistä opetusta. Itsenäinen opiskelu voi tuntua raskaalta, mutta pientä maksua vastaan on mahdollista ostaa kielitunteja.

Vaihto-oppilaalta edellytetään englannin kielen taitoa ja innokkuutta opiskella kiinan kieltä. Kouluissa käytetään koulupukuja, kouluilla on yleensä sekä kesä- että talvipuvut. Koulupäivä alkaa klo 7.30 ja päättyy klo 16.

Liikunta

Suosittuja urheilulajeja ovat mm. jalkapallo, koripallo, pöytätennis, sulkapallo ja erilaiset taistelulajit. Shakki ja kiinan shakki ovat erityisen suosittuja lautapelejä. Fyysinen hyvinvointi on kiinalaiselle tärkeä. Usein näkeekin puistoissa vanhuksia tekemässä aamuharjoituksia ja opiskelijoita venyttelemässä kampuksilla.

Kouluissa on liikuntatunti kaksi kertaa viikossa, lisäksi joillakin kouluilla voi olla oppisuunnitelman ulkopuolisia urheilujoukkueita ja liikuntakerhoja. Yleensä näihin osallistuvilta peritään pieni klubimaksu.Pekingissä on tarjolla monenlaista liikuntaa ja voit käydä koulun ulkopuolisissa harrastuksissa jos haluat.

Ruokailu

Kiinalaisten ruokailussa tärkeätä on säännöllisyys: ruoka-ajoista pidetään kiinni. Useimmiten syödään porukassa ja keskustellaan melko äänekkäästi. Ruokailu kestää pitkään, koska ateria koostuu useista ruokalajeista. Aina tarjotaan alkupalat, pääruoka ja keitto. Jälkiruokaa ei yleensä ole, paitsi joskus hedelmiä. Kiinalaiset varovat juomasta kylmiä juomia tai syömästä kylmiä ruokia, koska niiden sanotaan olevan epäterveellisiä. Teetä juodaan paljon.

Ihmiset ja tavat

Kiinalaiset ovat hyvätapaisia. He hymyilevät, vaikka olisivat vihaisia. Kiinalaiset eivät koskaan sano ei. Sen takia pyritään välttämään kysymyksiä, joihin vastataan kyllä- tai ei-sanalla. Kiinalaisilla on tapana antaa lahjoja, se on ystävyyden osoitus. Kelloja ei anneta koskaan lahjaksi, koska kello symboloi kuolemaa. Lahjan väriäkin mietitään tarkkaan, sillä esimerkiksi sininen, musta ja valkoinen symboloivat surua ja murhetta. Paketissa olevaa lahjaa ei saa avata lahjan antajan nähden. Lahjan antaja odottaa saavansa vuorostaan lahjan jossakin vaiheessa. Samoin tehdään esimerkiksi vierailujen kanssa: jos kutsut jonkun kylään, hänen on vuorostaan kutsuttava sinut luokseen kylään.

Kiina 

Kesto Hinta
Lukukausi (4-5 kk) 7850 €
Lukuvuosi (9-10 kk) 9200 €

Vakuutus ja Lennot eivät sisälly hintaan.

Lue tästä vaihto-oppilas hinnat 

Lue tästä  mitä hintaan sisältyy yleiset ehdot

Tutustu muihin Kohdemaihin tästä

Ajankohtaista

Varaa oma webinfo tai kerää kaveriporukka ja lähetämme linkin tietotuokioon 

  • Toivota vaihto-oppilas tervetulleeksi Suomeen, toimi isäntäperheenä 3 - 6 kuukautta. 
  • Vaihto-ohjelmamme toteutuvat useimmissa kohdemaissa. Oppilaiden turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää ja seuraamme jatkuvasti kohdemaiden Covid-19-tilannetta.
  • Kysy vapaita paikkoja USA:n Private High School sekä Kanadan Choice Plus ja Euroopan vaihto-ohjelmiin kevätlukukaudelle 2022.

Lue Go CAMPUS yliopisto-opinnot USA:ssa