Tavallisimmat kysymykset

Tässä sinulle vastauksia tavallisimpiin kysymyksiin, joita isäntäperheillä kokemustemme mukaan voi olla.
Miksi pitäisi ryhtyä isäntäperheeksi?
Isäntäperheenä toimiminen on erinomainen tapa lisätä ymmärrystä muihin kulttuureihin ja ihmisiin. Koko perheenne saa kielikylvyn kotonanne. Uuden mukavan perheenjäsenen saaminen inspiroi koko perhettä ja luo perustan elinikäiselle ystävyydelle. Hyvää harjoitusta oman lapsen mahdolliselle vaihto-oppilasvuodelle.
Miten tulla isäntäperheeksi?
Kun olette päättäneet ottaa vaihto-oppilaan, aloitatte täyttämällä yhteystietolomakkeen.  Sitten käymme koko prosessin läpi yhdessä teidän kanssanne, ja etsimme oppilaan, joka mielestänne olisi teille sopivin. Lopuksi myös ASSE:n paikallinen edustaja vierailee kotonanne.
Voiko isäntäperhe valita oppilaan?
Kyllä, isäntäperhe valitsee oppilaan, joka parhaiten sopii perheeseen, persoonallisuuden, kiinnostusten ja harrastusten perusteella..
Voivatko oppilaat valita paikkakunnan Suomessa?
Ei, oppilaat valitsevat missä maassa he haluavat opiskella, mutta Suomen sisällä asuinpaikka määräytyy sen mukaan, mihin isäntäperheeseen heidät sijoitetaan. Vaihto-oppilas voi asua joko kaupungissa tai pienemmällä paikkakunnalla.  Jos lähietäisyydellä on lukio, niin että sinne pääsee kävellen tai julkisella kulkuvälineellä, toimii kaikki hyvin. Oppilaalle voi olla jopa helpompaa saada ystäviä pienemmällä paikkakunnalla kuin isossa kaupungissa.
Mikä on isäntäperheen vastuulla?
Isäntäperhe tarjoaa ruoan ja majoituksen. Oppilaalla on itsellään taskurahaan n. 200-250 eur/kk koulutarvikkeisiin, -matkoihin, harrastuksiin sekä vaatteisiin ym. henkilökohtaisiin menoihin.
Mitä pitäisi huomioida isäntäperheenä?
Pidä oppilasta perheenjäsenenä, ei vieraana, hän haluaa olla osa perhettänne. Hän osallistuu perheenne arkeen ja juhlaan siinä missä muutkin perheenjäsenet. Oppilaan tulee saada tukeanne ja huomiotanne samalla tavalla kuin mahdollisten omien lastenne.
Oppilas kertoo perheestään ja kotimaansa tavoista, ja samoin isäntäperheen on tärkeää kertoa miten elämme Suomessa, jotta voitte helpommin ymmärtää kulttuuriemme eroja.
Saako isäntäperhe korvausta?
Isäntäperhe ei saa taloudellista korvausta.  Odotamme, että isäntäperheeksi ryhtymisen syynä on todellinen kiinnostus asiaan eikä taloudellinen korvaus. On tärkeää, että vaihto-oppilas tuntee itsensä perheenjäseneksi. Mikäli isäntäperheen oma lapsi lähtee ASSE:n kautta vaihto-oppilaaksi myönnämme alennuksen hänen ohjelmamaksustaan.
Entä jos emme pidä toisistamme?
Joskus käy niin, että huolimatta huolellisesti tehdystä työstä löytää opiskelijoita ja perheitä, jotka sopivat toisilleen, henkilökemiat eivät kohtaa. Paikallinen ASSE-edustaja auttaa ratkaisemaan ongelmat. Me autamme tarvittaessa myös isäntäperheen vaihdossa.
Voimmeko ottaa vaihto-oppilaan lyhyemmäksi aikaa?
Kyllä, voitte toimia isäntäperheenä lukuvuoden tai lukukauden ajan. Etsimme myös ns. Welcome-perheitä, jotka toivottavat oppilaan tervetulleeksi Suomeen, jotta oppilas pääsee aloittamaan kouluvuoden ajallaan.  He toimivat isäntäperheenä, vähintään 3 kk, kunnes löydämme oppilaalle vakituisen isäntäperheen yleensä samalta paikkakunnalta.  Lisäksi tarvitsemme tilapäisiä perheitä esim. perheenvaihdon yhteydessä.
Haluamme toimia isäntäperheenä, mutta meillä ei ole ylimääräistä huonetta
Oppilaalla ei tarvitse olla omaa huonetta. Teidän tulee tarjota hänelle sänky ja tila jossa hän voi opiskella rauhassa. Oppilas voi jakaa huoneen suunnilleen saman ikäisen, samaa sukupuolta olevan oman lapsen kanssa. Useat oppilaistamme jakavat huoneen isäntäperheen sisarusten kanssa.
Meillä ei ole enää kotona-asuvia lapsia, onko oppilaalla tylsää?
Joillekin oppilaille saattaa olla etu olla isäntäperheen ainoa lapsi. Ehkä he tulevat perheestä, jossa on useita lapsia ja nyt heillä on mahdollisuus kokeilla olla perheen ainokainen. Oppilailla on yleensä omia harrastuksia ja kavereita. Perheen kotoa muuttaneet aikuiset lapset/lastenlapset rikastuttavat suuresti myös vaihto-oppilaan elämää. 
Työskentelemme täysipäiväisesti. Onko meillä aikaa vaihto-oppilaalle?
Oppilaat ovat tietoisia, että suomalaisissa perheissä molemmat vanhemmat yleensä työskentelevät täysipäiväisesti. Alussa oppilaat varmasti tarvitsevat enemmän tukea ja apua päästäkseen sisään suomalaiseen arkeen, kouluun, kieleen ja kulttuuriin.  Pian he saavat kuitenkin ystäviä ja harrastuksia ja rakentavat omat sosiaaliset verkostonsa.
Mihin kouluun oppilaat menevät?
Kaikki vaihto-oppilaat menevät paikalliseen lukioon ja usein samaan kuin mahdolliset perheen omat lapset.  Oppilaat pääsevät nopeasti sisälle uuteen opiskelumaailmaan.
Miten selviämme kielestä?
Kaikki vaihto-oppilaat puhuvat oman äidinkielensä lisäksi englantia. ”Työkielenä” on aluksi perheessä ja koulussa englanti mutta tarkoitus on, että oppilas oppii suomea tai ruotsia mahdollisimman pian. Hänen tulee aloittaa kielikurssit paikallisessa Kansanopistossa tai vastaavassa heti lukukauden alussa. Ei kannata olla huolissaan omasta kielitaidosta sillä oppilaat tulevat tänne oppiakseen meidän kieltämme ja käymään suomen/ruotsinkielistä koulua.
Olemme matkoilla, kun oppilas on täällä. Miten toimimme silloin?
Suuri osa isäntäperheistä matkustaa vuoden aikana.
Joissakin tapauksissa oppilaan oma perhe maksaa nuoren osuuden ja oppilas voi lähteä mukaan matkalle. Jos tämä ei ole mahdollista, löydämme yleensä perheen esim. koulukaveri, naapuri, joka mielellään vastaanottaa oppilaan lyhyeksi ajan. Oppilas ei voi asua yksin, kotona pitää olla aikuisen paikalla.
Tuleeko meidän näyttää koko Suomi?
Ei ole mitään vaatimuksia, että isäntäperheen tulisi matkustella ympäri Suomea ja näyttää koko maa vaihto-oppilaalle. Hän tulee tänne ollakseen osa suomalaista perhettä ja käymään paikallista lukiota – oppimaan kulttuuristamme tällä tavalla. ASSE järjestää vaihto-oppilaille vuoden aikana retkiä mm. Tukholmaan, Tallinnaan sekä hiihtoretken Lappiin ja muita pienempiä tapaamisia Helsingissä ja Turussa. Retkillemme ovat tervetulleita myös isäntäperheiden lapset.

Ajankohtaista

Varaa oma webinfo tai kerää kaveriporukka ja lähetämme linkin tietotuokioon 

  • Toivota vaihto-oppilas tervetulleeksi Suomeen, toimi isäntäperheenä 3 - 6 kuukautta. 
  • Vaihto-ohjelmamme toteutuvat useimmissa kohdemaissa. Oppilaiden turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää ja seuraamme jatkuvasti kohdemaiden Covid-19-tilannetta.
  • Kysy vapaita paikkoja USA:n Private High School sekä Kanadan Choice Plus ja Euroopan vaihto-ohjelmiin kevätlukukaudelle 2022.

Lue Go CAMPUS yliopisto-opinnot USA:ssa