Tavallisimmat kysymykset

Miten haen ohjelmaan?

Aloita täyttämällä hakulomake nettisivuillamme. Saatuamme hakulomakkeen otamme sinuun yhteyttä sopiaksemme haastattelusta. Haastattelu/tapaaminen ei vielä velvoita sinua mihinkään. Tapaat ASSE-edustajan, jolta saat yksityiskohtaista tietoa vaihto-oppilasohjelmasta. Vastaamme mielellään kaikkiin kysymyksiisi, voit aina soittaa tai laittaa sähköpostia.

Voinko järjestää oman isäntäperheeni?

Jos sinulla tiedossa isäntäperhe, jonka luona haluat viettää vaihto-oppilasvuoden tarkistamme, että alueen koulu tarjoaa paikan vaihto-oppilaalle ja isäntäperheen lähistöllä on ASSE-aluevalvoja. Suorasijoitusisäntäperheet käyvät läpi saman hakuprosessin kuin muutkin isäntäperheet. Sinulla ei saa olla sukulaissuhdetta perheeseen.

Millaisia isäntäperheet ovat ja miten heidät valitaan?

Yleistettynä voidaan sanoa, että kaikki perheet näyttävät erilaisilta. Jotkut ovat nuoria, jotkut ovat vanhempia, joillain on lapsia ja toisten lapset ovat muuttaneet pois kotoa. Yhteistä isäntäperheille on halu jakaa jokapäiväinen elämänsä ja kulttuurinsa toisesta maasta tulleiden nuorten kanssa.

Kuinka kauan isäntäperheen saaminen kestää?

Osa vaihto-oppilaista saa sijoituksen nopeasti, jotkut saattavat joutua odottamaan isäntäperhetietoja kauemmin loppukesälle. Tee hakupakettisi huolella, se auttaa sinua sijoittumaan nopeammin! Allergiat, erityisruokavaliot jne. saattavat hidastaa perheen löytymistä. Muista, että isäntäperheet eivät saa korvausta siitä, että asut heidän kanssaan - he tekevät sitä täysin vapaaehtoisesti.

Voinko valita, millä alueella haluan asua?

Pääsääntöisesti haluamme löytää sinulle perheen, joka sopii juuri sinulle ja jossa viihdyt vaihto-oppilasvuoden. Perheessä viihtyminen on tärkeämpää kuin maantieteellinen sijainti.

USA:ssa on neljä ASSEn aluetoimistoa ja halutessasi voit toivoa mihin toimistoon hakupakettisi lähetetään. Lisätietoa aluejaosta löydät USA sivuiltamme, emme kuitenkaan pysty 100 %:sesti takaamaan sijoitusta kyseisen toimiston alueelta, mutta yleensä toiveet ovat toteutuneet.

Jos haet yksityiseen lukioon (private high school), on mahdollista valita alue. Tämä ohjelma on kuitenkin kalliimpi kuin tavallinen vaihto-oppilasohjelma.

Millaisella alueella asun vaihto-oppilasvuoden aikana?

Useimmat vaihto-oppilaat asuvat pienemmillä paikkakunnilla, sijoituksia on toki myös suurkaupungeissa. Pienemmissä kaupungeissa pääsee kuitenkin usein helpommin mukaan paikalliseen elämäntyyliin ja tutustuu uusiin ihmisiin ja saa ystäviä.

Olen allerginen - voinko hakea?

Kyllä, mutta allergiset vaihto-oppilashakijat joudumme hyväksymään ohjelmaan ehdollisina. Mikäli sinulla on allergioita hae ajoissa vaihto-oppilasohjelmaan, koska isäntäperheen löytyminen saattaa kestää pidempään.

Kielitaitoni ei ole kovin hyvä, voinko hakea ohjelmaan?

Tarkista kohdemaan kielitaitovaatimukset. Usein suomalaisilla on parempi kielitaitoa mitä he itse ajattelevat. Neuvomme mielellään tässä asiassa.

Milloin lähtö tapahtuu?

Lähdet lähellä koulusi alkua. Koulun alkamispäivät ovat maa- ja koulukohtaisia. Lähdöt ovat heinä-syyskuussa.

Kuinka paljon matkatavaroita voin ottaa Yhdysvaltoihin?

Lennolla sallittujen matkatavaroiden määrä, koko ja painorajoitukset vaihtelevat lentoyhtiöittäin ja matkustajaluokan mukaan. Yleensä voit ottaa suuren laukun noin 23 kg ruumaan ja pienet käsimatkatavarat 8 tai 12 kg koneeseen, tarkista aina rajoitukset lentoyhtiöstä.

Kuinka paljon taskurahaa tarvitsen vaihdon aikana?

Suosittelemme, että sinulla on 200-250 € kuukaudessa.

Sinun tulee useimmissa maissa maksaa itse esim. oppikirjasi ja koulutarvikkeesi, harrastuksesi koulumatkasi ja henkilökohtaiset menosi.

Mitä tapahtuu, jos minulle tulee koti-ikävä? Voinko palata kotiin?

On täysin normaalia, että jossain vaiheessa vaihto-oppilasvuotta tulee koti-ikävä. Usein koti-ikävä tulee ensimmäisten kuukausien aikana ennen kielen omaksumista, kouluun sopeutumista ja uusien ystävien saamista - se on täysin luonnollista, ja se menee ohi. Jos kuitenkin haluat palata kotiin aiemmin, voit sen luonnollisesti tehdä.  Ohjelmamaksua ei kuitenkaan palauteta.

Voinko hyödyntää vaihto-oppilasvuoteni opintoja Suomessa?

Selvitä mahdollisuudet omasta koulustasi rehtorilta, opinto-ohjaajalta ja opettajiltasi. Korvaavuuskäytäntö on hyvin koulukohtaista. Usein jotain korvaavuuksia on mahdollista saada, muttei koko lukuvuotta.

Pääsenkö USA:ssa Senior-luokalle ja onko minun mahdollista valmistua/”graduate” High Schoolista?

Opintotaustoista riippuen joillakin vaihto-oppilailla saattaa olla mahdollisuus suorittaa amerikkalainen ylioppilastutkinto eli ”graduate”, mutta tästä päätetään jokaisessa koulussa erikseen. Koulu päättää mille luokalle vaihto-oppilaat sijoittuvat.

Halutessasi voit kuitenkin matkustaa USA:han J1-viisumin sijaan F1-viisumilla, jolloin voit opiskella vaikka useamman vuoden USA:ssa ja myös ”graduate”. Tämän ohjelman kustannukset ovat korkeammat kuin tavallisessa vaihto-oppilasohjelmassa. Ota yhteyttä saadaksesi lisätietoja.

Mitä koulut vaativat minulta ja opinnoistani?

Koulusi odottaa sinun olevan keskitason oppilas, osallistut oppitunneille, teet kotitehtäväsi ja suoritat hyväksytysti sekä pakolliset että valinnaiset aiheet. Koulun näkökulmasta he ovat antaneet sinulle mahdollisuuden opiskella kyseisessä maassa. He odottavat, että osaat hyödyntää tämän upean tilaisuuden ja huolehdit opinnoistasi ja koulunkäynnistäsi. Jos et mene kouluun, on olemassa vaara, että koulu peruuttaa koulupaikkasi ja sinun on palattava kotiin.

Jos harrastan aktiivisesti jotain urheilulajia Suomessa niin voinko jatkaa sitä myös vaihto-oppilasvuoden aikana?

Harrastuksen jatkaminen riippuu paljolti paikkakunnan harrastusmahdollisuuksista. Emme pysty takamaan, että vaihto-oppilas voi jatkaa harrastustaan kohdemaassa. Mikäli vanhan harrastuksen jatkaminen ei ole mahdollista. Kokeile ennakkoluulottomasti uusia harrastuksia!

Private High School ohjelma tarjoaa mahdollisuuden tasokkaaseen aktiiviurheiluun. Voit valita koulun ja paikkakunnan. Ohjelmamaksu kuitenkin korkeampi. Tutustu sivuillamme ja kysy lisää.

Voinko matkustaa vaihto-oppilasvuoteni aikana lomalle kotimaahani?

 Et saa matkustaa kotiin esim. seuraavista syistä: syntymäpäivät, konfirmaatiojuhlat, häät tai muut vastaavat. Vaihto-oppilasvuonna ei voi käydä välillä kotona, poikkeuksena ovat ainoastaan lähiomaisen vakava sairaus tai hautajaiset tai vastaava.

Voivatko perheeni ja ystävät vierailla luonani vaihto-oppilasvuoteni aikana?

Ei. Tiedämme kokemuksesta, että vanhempien tai ystävien vierailu kesken vuoden vaikeuttaisi sopeutumistasi ja aiheuttaisi koti-ikävää, joten emme voi hyväksyä sitä. Vaihto-oppilasvuoden loputtua vanhemmat voivat  hakea vaihto-oppilaan kohdemaasta.

Voinko työskennellä vaihto-oppilasvuoteni aikana?

Ei, et saa tehdä palkkatyötä vaihto-oppilasvuotesi aikana.

Voinko hankkia ajokortin vaihto-oppilaana?

Ainoastaan USA:ssa voit suorittaa ajokortin, jos koulusi tarjoaa sen oppiaineena. Vaikka suorittaisit ajokortin, et kuitenkaan voi ajaa moottorikäyttöisiä ajoneuvoja vaihto-oppilasvuotesi aikana Yhdysvalloissa. Ajokortin suorittaminen ei ole mahdollista kaikissa osavaltioissa.

Ajankohtaista

Varaa oma webinfo tai kerää kaveriporukka ja lähetämme linkin tietotuokioon 

  • Toivota vaihto-oppilas tervetulleeksi Suomeen, toimi isäntäperheenä 3 - 6 kuukautta. 
  • Vaihto-ohjelmamme toteutuvat useimmissa kohdemaissa. Oppilaiden turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää ja seuraamme jatkuvasti kohdemaiden Covid-19-tilannetta.
  • Kysy vapaita paikkoja USA:n Private High School sekä Kanadan Choice Plus ja Euroopan vaihto-ohjelmiin kevätlukukaudelle 2022.

Lue Go CAMPUS yliopisto-opinnot USA:ssa

Netta viettää vaihto-oppilas­vuottaan

USA:n Kaliforniassa

Tutustu Netan blogiin:

Good Morning California